2 Temmuz 2011 Cumartesi

***Melemen veya Menemen***


Adı ne olursa olsun (menemen ya da melemen) günün her saatinde yiyebileceğim birşeydir Melemen. Haftasonlarının vazgeçilmezidir.
Bakır tavada pişen melemenin tadı da bir ayrı oluyor.
Zeytinyağ, soğan, sarımsak, kıpkırmızı domates, yemyeşil biber, kırmızı pul biber ve yumurta... Bu nasıl bir lezzettir... Bu nasıl bir armonidir böyle.... Bu sebzelerin bir araya bu kadar güzel bir lezzet çıkartabileceğini daha önce kim hayal etmişse bravo ona hakikatten melemeni ilk kim yaptıysa ve bu günümüze kadar ulaşmasına vesile olduysa ALLAH razı olsun kendisinden ellerinden öpesim var...
Benim Melemenin tarifine gelince :
Bakır tavana önce zeytinyağını şöyle bir dökersin. Ama elini sakın korkak alıştırma ki yağına ekmeğini bandırabilesin. Soğanı ince ince doğrayıp cızırdamasını dinlerken üzerine inceden biraz kalınca doğranmış biberini ve sarımsağını eklersin. Ortalığa müthiş bir koku yayılır. Sen bile dayanamazsın bu kokunun cazibesine. Komşulara kadar uzanır kokusu. İnceden daha kalınca doğradığın domateslerini eklersin üzerine biraz tuz elinin ucuyla attın mı yeterli olur. Ben bol pul biberli severim. Acılı olsun yediğim melemen ki tadına varayım isterim. Tavanın kapağını kapatıp altını kısarsın ocağın. Biraz domatesler pişmeye başlayınca ortaya o muhteşem koku bir kez daha çıkar. Anlarsın ki o zaman yumurtalar eklenecek. Ne kadar yumurta isterseniz ekleyin ama fazla karıştırmayın. Eklenen yumurtalar da pişince yanında demli bir çay bir de taze ekmek. Ekmeğini şöyle bir bandırdım mı oy oy oy yenmez mi bu menemen?

1 Temmuz 2011 Cuma

***Soya Soslu Ballı Tavuk***





 
***Soya Soslu Ballı Tavuk***

Hiç tuzlu ile tatlı bir arada olur mu demeyin? Ön yargılı da yaklaşmamak lazım. Mutlaka yeni tatlara yeniliklere açık olmak lazım. Önce biraz ben de acaba dedim? Sonra soya sosunu ve balı seviyorum neden denemeyeyim dedim veeee iyi ki de denemişim. Bundan sonra tavuğu büyük bir ölçüde de böyle yaparım gibi geliyor bana. Tadına bakan herkes muhteşem olduğunu söyledi. Tarif istediler. Nasıl yaptığımı sordular. Bence deneyin derim. 

Malzemeler :
300 gr. tavuk (istediğiniz parçalardan olabilir ama ben but kısımlarını ve beyaz eitini aldım)
2-3 tatlı kaşığı bal
5 çorba kaşığı soya sosu  
5 çorba kaşığı zeytinyağ
2 diş sarımsak
Kırmızı pul biber
Tuz (yalnız yanılıp fazla kullanmayın soyada zaten yeterince tuz var)
 
Hazırlanışı:
Tavuklar iyice yıkanır. Ben derilerini sevmediğim için ayırıyorum. Bal, soya sosu, zeytinyağ, dilimlenmiş sarımsak, pul biber ve tuzu bir kapta iyice karıştırdıktan sonra tavukları da içine atıp 1-2 saat kadar bekletelim. Eğer zamanınız yoksa 30 dakika da yeterli olur sanırım. Ne kadar uzun süre bekletilirse o kadar tat güzel oluyor.


Arada gitip gelip tavukları ters yüz çevirelim ki sos her yerine değsin. Teflonu ocağa alıp en küçük yerde altını kısık bir vaziyette hafif ısınmasını sağlayalım. Tavukları üzerine dizip birkaç dakika bir tarafını birkaç dakika da diğer tarafını hiç tavanın kapağını falan kapatmadan pişirelim.
Göreceksiniz hem nar gibi kızarmış bir tavuk olacak hem pamuk gibi yumuşacık ağızda dağılan bir tavuk olacak. Öyle ağzınızda bal tadı falan hissetmiyorsunuz. Çok lezzetli bir sos oluyor. Afiyet olsu cafézey

***Arabalı Yaş Pasta***



 
***Arabalı Yaş Pasta***
Yiğenimin doğum gününde her sene olduğu gibi pasta yapma ya da alma görevi yine benimdi. Benden herzaman ki gibi bir pasta bekliyordu.
Ama ben ona bir süpriz yaptım ve arabalı pasta yaptım. Böyle bir pasta beklemediği, pastayı gördüğü ilk andaki verdiği tepkiden açıkça belli oldu. "Aaaaa arabalı pastaaaaa yehhuuuuuuu yupppppiiiiiiiiiii"   :))))
Süpriz yapmayı çok ama çooookkkk seviyorum. Etrafımdaki insanları mutlu etmeyi çok seviyorum. Onlar için birşeyler yapmayı onlara hediyeler vermeyi (önemli olan sadece düşünmektir pahası önemli değil) bayılıyorum. 
Yiğenimin de o günkü mutluluğu benim mutluluğumu da arttırdı. Tabii etraftaki çocukların biraz yüzleri asıldı. Bize niye böyle yapmadın. Biz de isteriz diye. O kadar çok pasta sözüm oldu ki herhalde bu senem pastayla geçecek.
Aslında birden yapmaya karar verdiğim için evde de fazla bir malzemem yoktu. Özellikle renk konusunda çok da fazla seçeneğim yoktu. Evde sadece kırmızı ve yeşil kalmış. Onları değerlendirdim bende. Üzerine Bonibon ekledim. Tekerlek kısımlarını da yuvarlak bisküvilerden yararlandım. :-)))

MALZEMELER:

2 paket hazır kek kullandım. (yani 4 parça kek tabanı)
Aslında kekini normalde kendim yapardım ama dediğim gibi son anda karar verdiğim için evde ne varsa değerlendirmek istedim.
Ara Kreması için:
750 gr süt. (1 litre sütten 1 bardak ayırın geri kalanını kullanın ayırdığınız 1 bardak sütü de krem şantiye kullanırsınız)
2 kahve fincanı un
1 k. fincan nişasta
50 gr. margarin

1 vanilya

1 limon kabuğu rendesi
50 gr. margarin
1 vanilya

istediğiniz ölçüde şeker (bu kısmı ben tadına bakarak karar  veriyorum 1 bardak 1,5 su bardağı kadar şeker gidiyor) 
Ara meyvesi için de muz kullandım.
Üst Kreması:
2 paket kremşanti
2 su bardağı süt
gıda boyası

Süsleme için:
4 tane yuvarlak bisküvi,( arabanın tekerleri için)
2 paket bonibon
 

Hazırlanışı :
İlk önce ara kremasını muhalebi oluncaya kadar pişirelim şekerini ilave edip altını kısalım bir 5 dakika kadar daha pişirelim. Ocağın altını kapatınca da margarin, limon kabuğu ve vanilyayı ekleyip mikserle soğuyuncaya kadar çırpalım.
Krem şantiyi bir bardak süt ile çırpıp birazına kırmızı boya birazına da yeşil boya katıp karıştırdım.
Hazır kek tabanlarımızı alıp önleri bombeli kalacak şekilde iki yan kenarları keselim.  Bunlar arabanın üst kısımları için kullanılacak.
Kek tabanımızı ister şekerli su ile ister süt ile biraz ıslatalım. Sonra hazırladığımız harcı ilave edelim üzerine istediğimiz meyveyi dizelim. Daha sonra üzerine diğer kek tabanını yerleştirelim böylelikle üç kat yapalım. Geri kalan malzemeleri de yine harcı kullanarak arabanın cam ve tavan kısımlarını da ekleyelim. Kalan ara harcı da bir güzel sürdükten sonra krem şantiyle istediğimiz gibi süsleyelim. Bonibonla ya da istediğiniz süslerle süslemesini yapabilirsiniz.
Afiyet olsu cafézey

Bloğumda Ara..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...