23 Ağustos 2011 Salı

Falafel ve "Ramazan Lezzetleri Etkinliğini-1"



Falafel'i daha önce sevgili allahneverdiyse  arkadaşım yapmıştı.
Eveet bu aslında Lübnan'a ait bir yemek ama Türkiye'de de Nohut köftesi olarak yapanlar da var. 
İyi ki denemişim sevgili dostum, sonucu ise mükemmel. Şimdiye kadar neden yapmadım diye hayıflandım durdum. Çıtır çıtır farklı bir tat bıraktı damaklarda. Mısırda'da yemiştim ama onların yaptığı gibi olmadı tabii. Ee ne de olsa acemi işi. :-)
Bu tarifimi "Ramazan Lezzetleri Etkinliğini-1" yapan sevgili arkadaşım http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/  ve http://cafemis.com 'a gönderiyorum. Kolay gelsin arkadaşlarım.
Falafel için gerekli olan
Malzemeler :
 600 gr nohut bu miktar aksamdan islatilmis ve süzülmüs halidir (hazır konserve de olabilir)
1 kuru sogan
3 dis sarimsak
1 yemek kasigi kimyon
1 yemek kasigi kisnis
1 yemek kasigi tuz
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
yarim çay kaşığı karanfil
maydanoz
Un ve galete unu (orjinal tarifinde yok ama ben biraz ekledim)
kizartmak icin sivi yag

Hazırlanışı:
Nohutu yikayip aksamdan islatin. Süzülmesi icin bekletin geri tüm malzemeyi rondoya koyup iyice çekelim. Ben biraz galete ve un ekledim. Aslında orjinalinde yok, böylelikle dağılmamasını garanti altına almış oldum. Daha sonra cevizden biraz büyük köfteler hazirlayip kizgin yagda kizartin.
sos malzemesi ise söyle
yaklasik 300 gr yogurt
2 yemek kasigi mayonez
2 dis sarimsak
1 kahve kasigi nane
1 cay kasigi cöri
tuz

Tüm malzemeyi karıştırın isteğe bağlı olarak köftenin üzerine döküp afiyetle servis yapın.

Afiyet olsun.

20 Ağustos 2011 Cumartesi

Ben geldim ve Sulu Köfte


Merhabalar, 
Bloğuma bayağı ara verdim. Bir sürü yenilikler oldu. Yıllık izin bitti. Bulunduğumuz yerden ayrılıp yep yeni bir yere gittik. Şimdi oraya alışmaya çalışıyoruz. Yeni insanlar yeni hayatlar biraz zorluyor insanı ama mecburen alışıyorsun. 
İzinden sonra insan biraz motivasyon sorunu yaşıyor herhalde. Uyku düzenimi hala bulamadım. :-)
Sizleri oldukça özledim. Yokluğumda ziyaretime gelen arkadaşlarıma beni yalnız bırakmadıkları için teşekkür ederim.
Herkese ramazanın son günlerinde güzellikler diliyorum. 














Bu tarifimi ramazan etkinliğini yapan sevgili arkadaşlarımız http://cafemis.com/ ve http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/ 'a gönderiyorum. Kolaylıklar gelsin arkadaşlar.
Evet gelelim tarifime. Sulu Köfte... Adı tadı mükemmel bir yemek. En azından ben çok severim. 
Malzemeler:
Kıyma
Pirinç
Kuru Soğan
Maydanoz
Baharat (istediğiniz köftelik baharatlardan)
Havuç
Patates
Salça
 Hazırlanışı:
İlk önce havucu ve patatesi güzelce soyup havucu yuvarlak olarak patatesi de küp küp doğrayalım. Çorbayı yapacağımız tencereye zeytinyağı alıp havuçları içine atıp biraz kavuralım ve salçasını ekleyelim biraz daha kavurma işlemini yaptıktan sonra patatesleri ilave edelim Üzerine sıcak suyunu ilave edip kaynamasını sağlayalım. Bu arada köfteyi hazırlayalım. Bir adet kuru soğanı rendeleyelim ve bir çay bardağı pirincimizi yıkayıp kıymanın üzerine ilave edelim. İstediğimiz baharatları maydonozu da ekleyelim. Annem eklemez ama ben 1 çorba kaşığı galeta da ekliyorum. Bir güzel yoğuralım. Bu aşama çok önemli çünkü kıymanın iyice özdeşleşip lif lif olması gerekiyor. En az 10-15 dakika yoğurmak gerek. Avuç içini ıslatıp istediğiniz büyüklükte misket köfteler yapıp unladığınız tepsiye yerleştirin.















Bir güzel her yerinin unlanmasını sağlayın.
Köftelerinizi hazırlamış olduğunuz soslu karışıma ekleyin. Köftelerin dağılmaması için çok nazik karıştırmanız gerekiyor. Daha sonra isteğe bağlı olarak terbiye yapabilirsiniz. Ben bu sefer yapmadım.
Herkese afiyet olsun.

Bloğumda Ara..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...