7 Eylül 2011 Çarşamba

Tulumba Tatlısı ve "Çay,Kahve Bahane" Etkinliği












Şöyle çıtır çıtır mis gibi kokan tutlumba tatlısı...
Evde yapılan tulumba tatlısına hayır diyebilir misiniz? Şöyle çıtırından. çıtır çıtır.... tatlı mı tatlı...
Hamurlar aynı olmasına rağmen isimleri ve şekilleri farklı olan tatlılarımız da var. Bunlardan aklıma ilk gelenler ise hanım göbeği, vezir parmağı...
Benden size bir tavsiye; tatlının yapılır yapılmaz yenilmesi gerekiyor. Yani şöyle birkaç saat bekleteyim derseniz o çıtırlığı gidiyor biraz yumuşuyor. Eğer yok ben öyle de severek yerim derseniz problem yok. Benim gibi tulumba tatlısını çıtır çıtır seviyorsanız taze taze yapıp tüketeceksiniz.
Bu tarifimi "Çay,Kahve Bahane" etkinliğini düzenleyen sevgili gelibolu17   arkadaşıma yolluyorum. Kolay gelsin arkadaşım. 
Haydi buyrun tulumba tatlısı yapımına.
Malzemeler:
3 su bardağı su
100 gr. tereyağı
2,5 su bardağı un
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı şeker
1 tutam tuz

Şerbeti için:
4 su bardağı su
4,5 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu


Kızartma yağı

Şerbeti için:
Şeker ve suyu tencereye koyun, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakalım, şurup kıvamına gelmek üzereyken limon suyunu ekleyip ve ocaktan alalım.

Hamurun hazırlanışı:

Su ve tereyağını çelik tencereye alalım ve su kaynamadan önce tereyağını iyice eritmek için iyice karıştıralım. Elemiş  olduğumuz unu yavaş yavaş tencereye ekleyelim ve karıştıralım. Tuzu ve şekeri ekleyerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edene kadar kavuralım (Hafif ateşte 8-10 dakika).
Tencereyi ocaktan alalım, tahta kaşıkla sürekli yayarak ve toplayarak hamurun kabuk bağlamadan soğumasını sağlayalım. Ilıtınca da yumurtalar teker teker kıralım. İrmik ve nişastayı ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşıkla yada mikserle yoğuralım. Biraz zahmetli gözükse de tadına baktığınızda değdiğini görüyorsunuz .
Hamur kendini toplayınca, tırtıllı başlık takılmış krema torbasına doldurun ve şeritler halinde sıkarak istediğiniz büyüklükte parçalara bölerek soğuk sıvıyağda kızartalım. Buradaki en ince ayrıntı yağın soğuk olması. Kızarttığımız tatlıları yağdan alıp şerbete atalım biraz şerbetini çektikten sonra istediğimiz şekilde servis yapalım.
Not: Her kızartmadan sonra yağı bir süre soğutun, yoksa tulumba tatlınızın içi iyi kızarmaz ve istediğiniz sonucu yakalayamazsınız.

Afiyet olsun.

1 yorum:

gelibolu17 dedi ki...

canım merhaba iyi akşamlar,güzel tarifin için çok teşekkürler,ellerine sağlık,şimdi yayınladım,gene bekliyorum selamlar sevgielr :)

Bloğumda Ara..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...